Kobiety, które mają brata bliźniaka i były przez to wystawione na działanie wyższych stężeń testosteronu w łonie matki, rzadziej cierpią na anoreksję czy bulimię - wynika z amerykańskich badań. Zdaniem autorów pracy na łamach pisma "Archives of General Psychiatry", odkrycie to dostarcza dodatkowych dowodów na to, że na rozwój zaburzeń odżywiania wpływają nie tylko czynniki społeczne, ale też biologiczne. Anoreksja i bulimia są poważnymi, groźnymi dla zdrowia i życia, zaburzeniami w przyjmowaniu pokarmu. Anoreksja polega na znacznym ograniczaniu ilości przyjmowanego pożywienia, a bulimia jest związana z kompulsywnym jedzeniem dużych ilości pokarmów i prowokowaniem wymiotów. U podstawy obydwu schorzeń leży zaburzony obraz własnego ciała oraz obawa o wygląd i sylwetkę. Choroby te występują przede wszystkim u młodych kobiet. Jedynie 5 proc. pacjentów to mężczyźni. Mechanizmy prowadzące do ich rozwoju nie są do końca poznane. Wiadomo, że pewną rolę ogrywają tu wpływy środowiska, np. stosunki panujące w rodzinie, współczesne wzorce kobiecego piękna oraz sprzyjające cechy osobowości - perfekcjonizm, podatność na stany lękowe i skłonność do zachowań obsesyjnych. Dotychczas udało się zidentyfikować kilka genów zwiększających predyspozycje do tych zaburzeń. Podejrzewa sięteż udział czynników działających w okresie płodowym, np. o charakterze hormonalnym. Aby to sprawdzić naukowcy z Uniwersytetu Stanu Michigan w East Lansing przeanalizowali dane zebrane w grupie 582 bliźniąt ze stanu Michigan - tej samej, jak i przeciwnej płci. Przebadano też grupę kontrolną, złożoną z 69 kobiet, które nie miały bliźniaka, ale wychowywały się przynajmniej z jednym bratem. Uczestnicy badań byli w wieku od 18 do 29 lat. Przy pomocy standardowych testów zebrano dane na temat objawów zaburzeń odżywiania, takich jak stopień niezadowolenia z wyglądu, troska o masę ciała, jedzenie napadowe oraz stosowanie metod pomocnych w kontroli wagi, jak środki przeczyszczające. Okazało się, że u kobiet, które miały brata bliźniaka rzadziej występowały objawy zaburzeń odżywiania, niż u posiadaczek siostry bliźniaczki oraz u kobiet z grupy kontrolnej. Jak przypomina biorąca udział w najnowszych badaniach dr Kelly L. Klump, wcześniejsze badania wykazały, że dziewczynki, które mają brata bliźniaka są w łonie matki wystawione na działanie wyższych stężeń testosteronu. "Nasze odkrycie wskazuje, że testosteron może chronić przed rozwojem zaburzeń odżywiania" - komentuje badaczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz